Linoleumshuset

Andelsboligforeningen Linoleumshuset har hjemme  på Indre Nørrebro i København. Huset er tegnet af arkitekt Poul Baumann og blev opført af Københavns Kommune i 1930-31.

Den store etageejendom, der fordeler sig over Hans Egedes Gade 19-25, Åboulevard 84 og 86, Henrik Rungs Gade 14-18 og Jesper Brochmands Gade 17, består af 98 lejligheder og 2 forretninger. Heraf er de 88 andelsboliger medens resten, 10 stk. er udlejningslejligheder. 

Der eksisterer stadig 2 forretninger. Den ene – på hjørnet af Åboulevard og Henrik Rungs Gade – er lejet ud til “Outdoor Explore” , som sælger ski og udstyr.

Den anden forretning, et nedlagt ismejeri, Henrik Rungs Gade 16, bliver brugt af viceværten til kontor. Bestyrelsen har også sæde i dette lokale. Her afholdes bestyrelsesmøderne. 

Da huset stod færdigt i 1931 blev lejlighederne udlejet til “Det bedre Borgerskab” således har bl.a. den tidligere folketingsformand Gustav Pedersen boet her. Den kære skuespiller Peter Malbergs broder, Henrik Malberg har også boet her. Flere kendte skoleinspektører, direktører og andet godtfolk har også haft bopæl i huset. 

Ejendommen blev fredet i 2009. Du kan læse meget mere om ejendommen i fredningsrapporten.

Forfatteren Peter Olesen udgav den 26. oktober 2010 en bog om “Mønstre i København”. Heri fortæller han bl.a. om Linoleumshuset.